Hraunfossar

Hraunfossar – et bredt slør af vand midt i lavaen

Hraunfossar er et af Islands mest unikke og betagende vandfald. I modsætning til de fleste andre vandfald, hvor vandet styrter ned fra en flod eller en bjergskråning, udspringer Hraunfossar direkte fra en 900 meter bred lavamark, Hallmundarhraun. Her siver smeltevand fra Langjökull-gletsjeren gennem den porøse lava og dukker op som et utal af små kilder, der skaber en serie af elegante, sløragtige vandfald, der løber ned i den turkisblå flod Hvítá.

Den unikke måde, hvorpå vandet strømmer ud fra lavaen, giver Hraunfossar et næsten eventyrligt udseende. Vandfaldene varierer i størrelse og danner et bredt netværk af hvide strømme, der forsigtigt flyder ned over de sorte lavasten og skaber en stærk kontrast til det rå vulkanske landskab. Om efteråret forvandles området, når de omkringliggende birketræer og mosbeklædte klipper lyser op i gyldne og røde nuancer, hvilket gør Hraunfossar til et af Islands mest maleriske naturfænomener året rundt.

Hraunfossar
Barnafoss

Barnafoss – Det tragiske sagn om Børnevandfaldet

Tæt på Hraunfossar ligger Barnafoss, et kraftfuldt og hvirvlende vandfald med en tragisk historie. Ifølge sagnet boede en familie med to drenge på gården Hraunsás. En dag tog forældrene i kirke og lod børnene blive hjemme. Kede af at være alene besluttede drengene sig for at følge efter og tog en genvej over en naturlig stenbro, der spændte sig over vandfaldet. Da de krydsede broen, blev de svimmel, mistede fodfæstet og faldt i det vilde vand.

Deres mor blev sønderknust af sorg, og nogle fortællinger siger, at hun lod broen rive ned for at forhindre flere ulykker. Andre versioner fortæller, at hun kastede en forbandelse over broen, så ingen nogensinde kunne krydse den uden at lide samme skæbne. Ifølge sagnet blev forbandelsen brudt, da et jordskælv ødelagde broen.

I dag kan besøgende stadig opleve Barnafoss, og selvom den oprindelige stenbro er væk, er der nu opført en ny bro – dog ikke af sten – som gør det muligt at se vandfaldet fra en sikker afstand. Barnafoss’ kraftige strøm gør det let at forstå, hvorfor folk i sin tid advarede børn mod at komme for tæt på.

Andre seværdigheder i området

Se alle seværdigheder