Praktiske Informationer Island

Praktiske Informationer

Tid

Island har Greenwich middeltid (GMT) hele året og ændrer ikke til sommertid. Tidsforskel til Danmark er normalt 1 time bagud. Ved sommertid i Danmark, er tidsforskellen 2 timer bagud.

Veksling af Valuta

Den islandske møntfod hedder ‘króna’ (islandske kroner), og den indeholder 100 ‘aurar’ (ører). Mønter findes i værdierne 100 kr., 50 kr., 10 kr., 5 kr. og 1 kr. Sedler findes i værdierne 10.000 kr., 5.000 kr., 2.000 kr., 1.000 kr. og 500 kr.

Alle islandske banker tilbyder veksling af valuta og er almindeligvis åbne hverdage fra kl. 09.15-16.00. Find den aktuelle kurs ved Central Bank of Iceland. Kredit- og debetkort kan anvendes til betaling i vid udstrækning.

Det er ikke nødvendig at veksle til Islandsk valuta, da diverse betalingskort kan bruges overalt. Selv ved den mindste kiosk m.m.

Man kan ikke veksle til islandske krone hjemmefra, da de danske banker ikke tilbyder dette. Når I kommer til Island kan islandske kroner hæves i bankerne, bl.a. i lufthavnen, såvel som i pengeautomater (ATM’s) rundt omkring i landet.

Pas

Alle passagerer skal vise officielle legitimationspapirer ved afgangs-gaten, dvs. pas, kørekort eller id-kort fra de pågældende oprindelseslande eller fra det land, hvor de har fast bopæl.

Sygesikring og vaccinationer

Der kræves ingen vaccinationer for at rejse i Island. Borgere fra Skandinavien skal fremvise gyldigt pas i tilfælde af sygdom. Borgere fra EØS skal medbringe European Health Insurance Card (det blå sygesikringskort), for ikke at betale fuld pris. Borgere fra andre lande betaler fuld pris.

Det blå sygesikringskort erstatter E-111-formularen og giver de samme rettigheder. Yderligere information fås hos sygesikringsadministrationen Tryggingastofnun. Deres adresse er Laugavegur 114, IS-105 Reykjavík. Tlf. +354 560 4400, kontortid kl. 09.00-15.30.

Faciliteter til handicappede gæster

Handicappede gæster kan nyde rejsen i Island uden større problemer. Dog anbefales det at planlægge rejsen på forhånd. På alle flyruter til og fra Island findes udstyr og hjælpemidler. Nogle enkelte busser er udstyret til passagerer i kørestol og kan bestilles til specielle ture.

På trods af at de fleste restauranter, shoppingcentre og hoteller har faciliteter for handicappede, er det er mindretal, som tilbyder fuld assistance. Derfor kan være en fordel at have en medhjælper med. Nogle hoteller i Reykjavík og Akureyri har specialindrettede værelser til handicappede gæster. Kystfærgen Baldur er tilgængelig for handicappede, og færgen Herjólfur har også gode faciliteter for handicappede. Oplysninger om hoteller og turistattraktioner med fuld tilgængelighed findes på hjemmesiden for The Organisation of Disabled in Iceland.

Klima

Takket være Golfstrømmen har Island et køligt, tempereret oceanklima med kølige somre og forholdsvis milde vintre. Vejret er meget foranderligt, og turister bør være forberedt på uventede vejrforhold. Vejrudsigten på engelsk kan høres på tlf. +354 902 0600 og ses hos The Icelandic Meteorological Office (IMO).

Under rejse i Island bør der medbringes let uldtøj, en varm trøje, vandtæt tøj til al slags vejr og solide vandresko. Rejsende der ligger i telt eller rejser i landets indre, får brug for varmt undertøj og sokker, gummistøvler og en varm sovepose.

Generelle Åbningstider og indkøb

Islands forretninger er af international standard og tilbyder et bredt vareudvalg. De islandske specialiteter er uldvarer, håndlavet keramik, glasvarer og sølvjuveler. Der findes ligeledes et bredt udvalg af kvalitetsfødevarer fra havet.

Forretningernes åbningstider er mandag-fredag kl. 09.00-18.00 og lørdag kl. 10.00-13.00. Nogle gange er der længere åbent, ligesom boghandlere typisk er åbne om søndagen. De fleste supermarkeder holder åbent til kl. 18.00 eller senere alle ugens dage.

Kreditkort, debetkort og rejsechecks kan benyttes til betaling mange steder i Island. De mest almindelige betalingskort i Island er EUROCARD/MASTERCARD og VISA.

Tax free-rabat

Alle udenlandske gæster i Island kan få refunderet momsen, som tillægges prisen ved indkøb. Refundering medfører generelt at detailprisen går 15% ned, såfremt man rejser fra Island inden 3 måneder efter, at købet er foretaget. Købsprisen skal dog være mindst ISK 6.000 (inkl. moms) pr. køb. Alle varer (undtagen uldvarer) skal forevises tolderne inden indcheckning. I Keflavík lufthavn gælder dette kun tax-free fakturaer, hvor tilbagebetalingsbeløbet overstiger ISK 5.000. På alle andre fakturaer fås momsen refunderet kontant i Landsbanki Íslands filial i afgangshallen.

For rejsende fra Danmark til Island er det tilladt, afgiftsfrit, at medbringe:

1 liter spiritus og 1 liter vin og 6 liter øl eller

3 liter vin og 6 liter øl eller

1 liter spiritus og 9 liter øl eller

1,5 liter vin og 9 liter øl eller

12 liter øl.

Derudover 200 cigaretter eller 250 g tobak. Fersk kød og æg må ikke medbringes til Island. Da Island er et ikke EU-land gælder reglen at der toldfrit må indføres varer for kr. 3.250,- til Island fra Danmark.

Aldersgrænser

Køb af alkohol, natklubber: 21 år. køb af cigaretter: 18 år. Alkohol butikker (aldersgræse 21 år) Vínbúðin den butik som har monopol på salg af alkoholiske produkter. Vínbúðin svarer til det svenske Systembolaget. Vínbúðin kaldes i daglig tale gerne ”Ríkið” eller ”ÁVR”.

Det er en god ide at handle vin, øl og spiritus i taxfree butikken inden I forlader lufthavnen i Keflavik – priserne er væsentlig højere i butikkerne i Island.

Posthuse

Der er posthuse i alle større byer i Island. De generelle åbningstider er mandag-fredag kl. 09.00-16.30. Mange postkontorer i Reykjavík er desuden åbne i weekenden. Yderligere oplysninger om åbningstider findes hos Iceland Post.

Telefon, landekode og GSM

Skal du på udflugt, roadtrip eller længere ture er det en god idé at have adgang til en telefon i nødstilfælde. Der kan foretages direkte opkald med selvvalg til hele Island. Ved opkald fra udenlandske telefonnumre tastes +354 og et syvcifret nummer. Direkte udlandsopkald kan foretages til Europa og USA ved at dreje 00 efterfulgt af landekode og telefonnummeret, der ønskes forbindelse med.

Der findes fire GSM-mobiloperatører i Island: Síminn, Vodafone, TAL og Nova. Sammen dækker de det meste af Island, inklusive byer og landsbyer med over 200 indbyggere. Disse fire telefonselskaber sælger begge forudbetalte GSM-telefonkort og tilbyder GSM/GPRS-service. Forudbetalte simkort fås i udvalgte butikker og de fleste benzinstationer i hele Island. GSM-telefoner kan lejes hos Síminn, Ármúli 27, Reykjavík.

I nødstilfældeNødtelefonnummeret i hele Island er 112.

Nærmere oplysninger fås hos Icelandic Association for Search and Rescue og Reykjavíks politi (kun information): +354 444 1100. Du kan holde dig opdateret på sikkerhedsvarsler for færden på veje og i natur hos SafeTravel.

Sygdom, apotek og nødlæge

Islændinge lever sundt takket være et rent miljø med ren luft og vand, som også giver rene råvarer. Vandet kan drikkes overalt i Island. Apoteker hedder ‘apótek’, og de er åbne i almindelig forretningstid og somme tider om natten.

Der er et lægecenter eller et hospital i alle større byer og provinsbyer i Island. I Reykjavík er der mange praktiserende læger og specialister, hvoraf en stor del modtager patienter med kort varsel. Mange klinikker i Reykjavík med offentligt ansatte læger modtager også patienter med kort varsel i løbet af dagen.

For mere information om lægehjælp, ring da til +354 585 1300 eller se en oversigt over klinikker her.

Officielle fridageKontorer, banker og de fleste forretninger er lukkede på disse fridage:

2018

Nytårsdag 1. januar

Skærtorsdag 13. mars

Langfredag 14. mars

Påskedag 1. april

2. Påskedag 2. april

Første sommerdag 19. april

Den Internationale arbejderbevægelses dag 1. maj

Kristi Himmelfartsdag 10. maj

Pinsedag 20. maj

2. Pinsedag 21. maj

Islands nationaldag 17. juni

Forretningsfolkenes mandag 6. august

Juleaftensdag (fra kl. 12.00) 24. december

Juledag 25. december

2. juledag 26. december

Nytårsaftensdag (fra kl. 12.00) 31. december

Midnatsol

Om sommeren er nætterne lyse i hele Island. I juni går solen aldrig helt ned i Nordisland, og der arrangeres særlige udflugter til øen Grímsey ved polarcirklen, hvor midnatssolen skinner smukt. Husk på, at solen ved midnatstid ikke er så varm som ved middagstid.

Solopgang og solnedgang i Island:

1. januar ca. 11.30 og ca. 16.00

1. maj ca. 06.00 og ca. 22.00

1. juli ca. 03.00 og ca. 24.00

1. oktober ca. 08.00 og ca. 19.00

1. december ca. 11.00 og ca. 16.00

Gennemsnitstemperaturer i °C i 2015:

Reykjavík Akureyri

Jan. -0,3 -1,2

Feb. -0,1 -0,6

Mar. 0,7 1,1

Apr. 2,4 2,6

Maj 4,5 4,0

Jun. 9,1 8,8

Jul. 11,3 8,4

Aug. 10,9 10,0

Sep. 9,1 9,6

Oct. 5,2 4,8

Nov. 1,8 0,9

Dec. -0,2 -2,1