Hraunfossar

Hraunfossar

Hraunfossar

Vandfaldene blev danne i et vulkanudbrud som ligger under den næst største gletsjer i Island Langjökull. Hraunfossar, oversæt til “Lava vandfaldet” er en række vandfald der blev dannet af rivuleter,  der strømmer under lava feltet Hallmundarhraun over en afstand på ca. 900 meter ind i floden Hvítá.

Barnafoss

Sagnet om Barnafoss (Børnevandfaldene) fortæller om en familie med to drenge, som boede på den nærliggende gård, Hraunsás. En morgen tog forældrene i kirke og lod børnene gå alene på gården. Drengene begyndte at kede sig og besluttede at følge efter forældrene. De kendte en genvej til kirken over en stenbro, der buede sig over det nærliggende vandfald, som altså endnu ikke havde fået navnet Barnafoss. Da drengene skulle krydse broen, blev de begge svimmel og bange. På tragisk vis faldt de i vandfaldet og døde.

Forældrene var naturligvis knuste og moren endda på grænsen til at blive sindssyg. Nogle versioner af sagnet fortæller, at moren krævede, at broen skulle rives ned. Andre fortæller, at hun brugte hekseri og anbragte en rune på broen, der bragte samme ulyksalige skæbne over enhver, der forsøgte at krydse broen, som hendes elskede børn. Hvis det sidste er sandt, blev fortryllelsen brudt, da et jordskælv knuste broen over vandfaldet.

Da islandske fortællinger om magi er blevet overleveret mundtligt, er de også blevet overdrevne. Men det er muligt, at denne historie er sand. Barnafoss ville sandsynligvis dræbe den, der faldt i vandfaldet, og mange islændinge ridsede runer for at sprede forbandelser over naboer og rivaler. Det er naturligvis også meget tænkeligt, at mange islandske fortællinger blev skabt for at sikre, at små børn respekterede deres forældre og ikke mindst landets barske natur.