Vestmannaeyjar

Forside » Island » Seværdigheder » Vestmannaeyjar

Vestmannaeyjar – Øgruppe med dramatisk historie, vulkanudbrud og rigt dyreliv

Vestmannaeyjar, også kendt som Vestmannaøerne, er en øgruppe ud for Sydkysten bestående af femten øer. Øerne blev skabt af vulkanen, der ligger under øerne, og øgruppen siges at være den yngste i verden. Hovedøen, Heimaey, er ca. 14 kvadratkilometer og har en befolkning på ca. 4000 mennesker. Øboerne har levet af fiskeri siden de første islændinge kom til øerne for mange hundrede år siden. Havnen på Vestmannaeyjar er en af de mest succesfulde, da havet omkring øerne har mange fisk.

På øerne vil man også finde den største koloni af lunder, også kendt som søpapegøjer. Det er svært at opgøre, men det vurderes at op mod 10 mio. lunder lever på Vestmannaeyjar i løbet af et kalenderår. De mange klipper på øerne huser deres reder, når de kommer ind i sommerperioden for at lægge æg og opfostre deres unger. Af den grund vil man også se lokale hoppe fra klippe til klippe spændt i en livline for at indsamle deres æg.

Eldfell-udbruddet og Vestmannaeyjars dramatiske historie

Klokken 2 om natten den 23. januar 1973 begyndte et massiv vulkanudbrud i vulkanen Eldfell, som ligger i den østlige del af Heimaey. Alle borgere blev evakueret fra øen på nær nogle politifolk, brandmænd og folk med særlige erhverv, som blev tilbage i sikre områder. Udbruddet varede frem til 3. juli, hvor det officielt blev erklæret overstået. På det tidspunkt var en tredjedel af alle bygninger blevet begravet i lava og ødelagt. Heimaey blev desuden udvidet med 2 kvadratkilometer efter udbruddet. Få uger efter vendte folk tilbage for at rydde op og genopbygge byen. Alle øboerne stod sammen om at hjælpe hinanden med at få tag over hovedet og få bragt byen på fode igen, hvilket skete inden for få år.

Historien beretter, at Vestmannaeyjar første gang blev opdaget i 875, da den første mand i Island, Ingólfur Arnarson, fandt irske slaver gemt på øerne. Slaverne havde slået hans bror, Hjörleifur Hródmarsson, ihjel. Ingólfur fandt slaverne og myrdede dem på øen for at hævne sin bror. Da de første bosættere kom fra Norge, hvor irere blev kaldt “West Men”, navngav han øerne dette.
Øerne har desuden været plaget af pirater i 1600-tallet. Pirater fra Algeriet indtog øerne i 1627, hvor de myrdede 34 personer og bortførte 242 islændinge, som blev solgt til slaveri i Algeriet.

Velkommen til Eldheimar museum på Vestmannayjar

Udstillingen fokuserer på vulkanudbruddet i 1973 i Vestmannaeyjar, uden tvivl en af ​​Islands største naturkatastrofe. Besøgende får et indblik i folks liv på Heimaey før udbruddet, der ville ændre deres liv for evigt. Befolkningen i Heimaey måtte forlade deres hjem midt om natten og evakuere øen, mange af dem så aldrig deres hjem eller nogen af ​​deres ejendele igen.

Udbruddet startede i de tidlige timer den 23. januar 1973 på øen Heimaey, den eneste beboede ø på Vestmannaeyjar-øerne, og den varede i 5 måneder. Lava og aske ødelagde næsten 400 boliger og virksomheder, en tredjedel af alle bygninger på Heimaey. Mens udbruddet varede vidste ingen om øen nogensinde ville blive befolket igen.

Før udbruddet var befolkningen på Heimaey omkring 5.300 mennesker. Hele befolkningen, flygtede til fastlandet for at bo hos slægtninge eller i midlertidige boliger, hvor de ventede hvad fremtiden ville bringe.

Nyheder om udbruddet, der permanent ville ændre øen, rejste hurtigt rundt i verden, og da det endelig var færdigt, strømmede journalister, turist og forskere fra hele verden til Heimaey for at se med egne øjne, hvor magtfuld naturen kan være. Lava og aske dækkede 2,5 km2, ca. 20%, af øen, og en ny vulkan, Eldfell, var steget 220 meter høj, og Heimaey var nu 2 km2 større end før.

Eldfell-udbruddet, Eldheimar-museet og Surtseys UNESCO-beskyttede naturarv

Nu 40 år senere åbner Eldheimar op, et mindesmærke, der giver besøgende chancen for at gå tilbage i tiden og lære om denne dramatiske begivenhed. Højdepunktet i udstillingen er huset på Gerðisbraut 10, hjemmet til fru Gerður Sigurðardóttir og Mr. Guðni Ólafsson og deres 3 små børn. Med den yngste kun få uger gammel blev de tvunget til at forlade deres hjem midt om natten og kun tage en flaske med til babyen. Et par dage senere var deres hjem druknet i aske og lava. Gerðisbraut 10, efter at have været begravet i aske og lava i over 40 år, er nu udgravet og viser, hvor grusom naturen behandlede så mange øboers hjem.

Showet dækker også Surtsey-udbruddet, øen, der opstod fra havet syd for Heimaey i 1963. Surtsey-udbruddet varede i næsten 4 år, og lige siden kun forskere har fået tilladelse på øen for at overvåge, hvordan nye økosystemer kommer til liv .

Surtsey blev indskrevet som en naturlig ejendom på UNESCOs verdensarvsliste under 32. session i Verdensarvskomiteen i juli 2008.

Andre seværdigheder i området

Klippeformation ved Arnarstapi der danne en naturlig cirkulær port.

Arnarstapi

Kort med markering af Arnarstapi.

Den Gyldne Cirkel

Den Gyldne Cirkel markeres på kort
Søpapegøjer ved Hafnarhólmur

Hafnarhólmur

Hafnarhólmur markeret på kort over Island

Se alle seværdigheder