Skógafoss

Skógafoss

Ikke langt fra Seljalandsfoss kan man besøge den lille bygd, Skógar, med et flot skovlandskab og udsigt til de to gletsjere Eyjafjallajökull og Mýrdalsjökull. Bygden har blot 25 beboere og består af to bydele, Ytri-Skógar og Eystri-Skógar. Ytri-Skógar er den største bydel og her finder man en af de ældste farme samt en kirke fra 1890.

Den største seværdighed i Skógar er helt klart det fremtrædende vandfald Skógarfoss, som løber fra floden Skógá. Skógarfoss betyder ‘skovens vandfald’, og når man har besøgt dette er det tydeligt hvorfor det har fået det navn. Det er 60 meter højt, og det er muligt at bestige 400 trappetrin for at nå til toppen til en fantastisk udsigt over landskabet og vandfaldet. En legende lyder, at en af de første vikinger i Island, Þrasi, begravede sin skattekiste med guld bag vandfaldet. Flere forsøgte at få fat i guldet uden held, men en dag blev den fundet. Da man prøvede at tage kisten ud, rev man uheldigvis en guldring fra kisten af, mens skattekisten desværre forsvandt. Denne guldring er udstillet på det lokale folkemuseum i nærheden, som også har over 6000 andre artefakter fra Islands historie. Museet har også en gammel farm, hvor gæster kan opleve hvordan levestandarden i Island frem til år 1900 var.

Fra Skógar er der en 23 km vandrerute langs floden Skógá over Fimmvörðuháls og imellem Eyjafjallajökull og Mýrdalsjökull helt hen til Þórsmörk.