Þingvellir

Þingvellir

Þingvellir er både en naturrig nationalpark og et vartegn for en stor del af Islands historie. Helt centralt er oprettelsen af Islands parlament, Altinget. Þingvellir betyder oversat til dansk “tingslette”. Dette ses meget tydelig, når man står på sletten og ser ud over et klippelandskab, der har formet sig af vulkaner, jordskælv og gletsjeres smeltevand igennem tusinder af år. Her finder man også dalen Almannagjá, som er dannet mellem de to tektoniske plader. Områdets unikke geologisk sammensætning og vilde dyreliv har ført til, at Þingvellir Nationalpark i 1928 blev Islands første nationalpark og i 2004 blev optaget på UNESCOs Verdensarvsliste.

 

I Þingvellir blev Altinget etableret i år 930. Dermed er Altinget det ældste parlament i verden med sin levetid på 868 år. Her mødtes landsmænd fra hele Island hvert år frem til 1798 i sommeren for at diskutere politik, krig og handel. Derudover blev mødetiden også brugt til at arrangere ægteskaber, aftale religiøse møder, forhandle aftaler, opnå ære ved duel og løse nabostrid. For mange islændinge var det også en af de eneste muligheder at få nyheder og viden om hvad der foregik i de andre områder. Mødestedet blev også brugt som domstol. Her blev straffe givet til kriminelle; tyve blev hængt eller halshugget, utro kvinder blev druknet og udstødte blev forvist fra landet. Forsamlingen varede to uger, hvor folk slog lejr på sletten og omdannede området til en stor festlig forsamling, når de seriøse møder var overstået. For islændinge i øst kunne turen til Þingvellir tage op til 17 dage på hesteryg, men den var det værd!

Af andre store begivenheder, der fandt sted i Þingvellir, var indførelse af kristendom i år 1000 og oprettelsen af Island som selvstændig republik den 17. juni 1944.

I Þingvellir finder man Þingvallakirkja, som er en af Islands første kirker. Den blev bygget i 1016 efter, at kristendom blev indført i landet. Kirken blev senere ødelagt af en storm i 1118 og genopbygget flere gange. Den nuværende kirke blev bygget i 1859. På kirkegården, Skáldareitur, er blot to prominente digtere begravet: Jónas Hallgrímsson og Einar Benediktsson.