Sólheimajökull

Sólheimajökull

Når man besøger landet af Ild og Is, er gletsjere og vulkaner oplagte destinationer. Ved Sólheimajokull får du faktisk lidt af begge dele. Sólheimajokull er en gletsjer, der ligger oven på en af Islands mest kendte vulkaner, nemlig Katla. Derfor er det omkringliggende landskab påvirket af både vulkanske kræfter såvel som gletsjerens bevægelser.

 

Badet i klar solskin, lyser det blå landskab af is op blandt det omkringliggende sorte lava aske.  Solens Gletsjer ses i horisonten, og sammen med en flok turister, beklædt med vandrestave og snekso, bevæger I jer mod det særegne syn. Gåturen derop tager ca. 20. minutter, og du kan mærke hvordan forventningens glæde og spændtheden stiger mellem jer. Sólheimajokull er en stor gletsjer, estimeret til at være otte kilometer lang og to kilometer bred. Men visuelt er den ikke til at skelne fra sin modergletsjer, Myrdalsjökull, og derved synes Sólheimajokull endnu større.

 

Et stykke forsvindende historie

Den smukke gletsjer afslører dog også en trist realitet. Som alle andre gletsjere, er Sólheimajokull truet af klimaforandringer. For foden af gletsjeren ligger en sø, der hvert år vokser med smeltevand fra gletsjeren. Det bliver pludselig meget håndgribeligt at se, hvordan de stigende temperaturer hvert år udfordrer den mægtige gletsjer, der måske ikke vil være her længere om blot nogle årtier. Den ældste is fundet i gletsjeren er estimeret til at være mellem 400 og 600 år gammel, så det er både et stykke historie og et smuk udseende, der vil forsvinde.

 

Gletsjeren er nem at komme til og finde, da den ligger nær ved Ringvejen og med tilhørende parkeringsplads. Fristes du til en vandretur på gletsjeren er det vigtigt at opsøge en erfaren og uddannet guide, samt at huske at låne det nødvendige udstyr. Uanset om du nyder en vandretur på Sólheimajokull eller blot omkring, er vi behjælpelige med at sende dig på en god tur til Solens Gletsjer!