Skógafoss

Skógafoss

I et frodigt landskab og for foden af grønne bjerge og bakketoppe ligger den lille bygd, Skógar. Her bor blot 25 mennesker, alligevel er stedet ofte besøgt og set af mange flere. Den lille bygd huser nemlig også vandfaldet Skógafoss, eller Skovens Vandfald. Du kan betragte det 60 meter høje vandfald fra landjorden, hvor det flade terræn har gjort det muligt at komme helt tæt på – hvis man altså ikke har noget imod at blive gennemblødt. Men du kan også bestige de 400 trappetrin og nyde udsigten fra toppen. Langt under dig krydser en fugl vandfaldet, og først nu forstår du, hvor højt du er oppe. Det gibber lidt i dig. Her fra højderne betragter du de grønne bjerge og bjerge i horisonten, der kun er skygger af sig selv, og alligevel er de stadig et betagende syn. Du kan se langt ned over den flod, du har gået langs på din vej til Skógafoss, og pludselig kan du ikke lade være med at føle dig lille.

 

Tilbage i Skógar har du muligheden for at besøge Skógasafn Folkemuseum. Her kan du få et indtryk af livet i Island gennem mange århundreder og helt frem til 1900-tallet. Her kan du også finde over 6000 artefakter, bl.a. en lille guldring, som ifølge en gammel legende, skulle stamme fra en skattekiste begravet bag vandfaldet. Ringen faldt af da man senere forsøgte at befri kisten, eller snarere dens indhold, fra vandfaldet, og kan derfor ses den dag i dag.

 

Fra Skógar går der en 23 km vandrerute langs floden Skógá over Fimmvörðuháls og imellem de to gletsjere, Eyjafjallajökull og Mýrdalsjökull, helt hen til Þórsmörk.