Goðafoss

Goðafoss

Det smukke Goðafoss-vandfald ligger i floden Skjálfandafljót i den nordlige del af Island, og er det fjerde største flod i landet. Det er ca. 12 m højt og 30 m bredt.

Navnet Goðafoss betyder “gudernes vandfald”, men hvordan har vandfaldet fået netop det navn?

I år 874 da Island blev bosat, kom de norske vikinger fra Norge. I den tid troede vikingerne på den gamle nordiske religion Asatro og på guderne Thor, Odin, Loki og Freyja.

I omkring år 930 da det første alting i verden blev oprettet på Thingvellir begyndte der at komme pres om konvertering til den kristne tro fra Europa, ellers ville Norge invadere Island. I år 1000 blev sagen drøftet på tingstedet, og daværende lovmand Ásatrú-præsten (eller goði) Þorgeir Ljósvetningagoði skulle tage en beslutning. Det siges, at han brugte dag og nat på at tage den rigtige beslutning ved at bede sine gamle guder om hjælp. Til sidst dukkede han op og annoncerede, at den kristne tro nu var den officielle religion i Island, men hedninge kunne praktisere privat. For at symbolisere sin beslutning tog han tilbage til sit hjem i nordlige Island og kastede idoler fra de gamle guder i det smukke vandfald. Fra den dag har Goðafoss været kendt som “gudernes vandfald”.