Eldhraun

Eldhraun

Det store lavafelt Eldhraun, syd for det islandske højland, blev skabt i et af de største vulkanudbrud i historien, og er nok det største udbrud i nyere tid. Lakagigar-kraterne blev også dannet under dette udbrud. Selve vulkanudbruddet varede fra 1783 til 1784 og er kendt som Skaftáreldar (The Skaftá River Fires).

Det var en katastrofal begivenhed for Island og Europa. Vulkanudbruddet, som varede ca. 2 år, sendte en sort sky over hele Europa, så det var konstant mørkt og koldt i hele perioden. Vi kender det som den lille istid.

20% af alle indbyggerne Island og 80% af alle dyrene døde af forgiftning. Desuden blev alle afgrøderne i Island og Europa ødelagt pga. aske og forurening. Kongen i Danmark erklærede, at Island var et farligt sted at opholde sig og havde taget en beslutning om at evakuere alle fra øen og sende dem til Danmark lige før udbruddet stoppede.

Som nævnt ramte udbruddet også Europa. I Storbritannien er denne sommer kendt som Sand-Summer på grund af askefaldet, og det menes, at den luftbårne tåge og blokering af sollys kan have bidraget til den franske revolution pga. hungersnød, der førte til opgør mellem bønderne og adelen.

På trods af den uhyggelige effekt, som udbruddet havde, er dette lavaområde på 565 km2 i dag en af ​​de mest berømte seværdigheder på Island.

Området har et af de mest storslåede lavatunnelsystemer i landet, der ligger nord for Laufbalavatn-søen. Der er fundet mere end 200 grotter og lavatunneller, der strækker sig over mere end 5 km og 14 kubikmeter.