Breiðafjörður

Breiðafjörður

Breiðafjörður er en fjord og et naturreservat mellem Snæfellsnes-halvøen og Vestfjordene i det vestlige Island. Breiðafjörður er 125 kilometer lang og 50 kilometer bred.
På den sydlige del af fjordens munding kan du se gletsjeren Snæfellsjökull og det fantastiske bjerglandskab på Snæfellsnes-halvøen. Bjergene på den nordlige side af fjordens munding er nogle af de ældste i Island (ca. 15 millioner år).
Der ligger ca. 3.000 øer og klippestykker spredt ud i Breiðafjörður. De fleste af øerne er dog ikke længere beboet året rundt. Den mest berømte ø er Flatey, som engang var et hjemsted for et kloster. Herfra stammer et vigtigt værk fra middelalderen, Flateyjarbók, som indeholder sagaer om gamle nordiske konger og samlinger af digte.
Vigtigere er dog, at Flateyjarbók også fortæller om de første bosættelser foretaget af europæere på Grønland under Erik den Røde. Den indeholder ligeledes oplysninger om de tidlige bosættelser på Færøerne og Orkneyøerne.
I dag bor der kun fem mennesker året rundt på Flatey. Som mange af de andre øer har den imidlertid mange flere indbyggere om sommeren. Det er muligt at besøge Flatey med færgen Baldur, som sejler mellem Stykkisholmur og Breidavík.