Akureyri

Akureyri

Akureyri er Islands største by uden for hovedstadsregionen nær Reykjavik. Byen ligger i den nordlige del af Island, kun 100 km fra polarcirklen, og dens uformelle navn er “Hovedstad i Norden”. Derudover er det den fjerde mest folkerige by i Island med ca. 17.500 indbyggere og et areal på ca. 138 km².

Akureyri er en stor havneby, hvor der kommer mange krydstogt skibe, som lægger til om sommeren. Det betyder, at byen er blevet meget populær blandt turister som elsker at udforske byen. Akureyri er en stor, attraktiv og travl by med masser af faciliteter. Det er en by fuld af liv, og der hersker en hyggelig atmosfære i byen. Her findes mange gode restauranter og cafeer samt flere hyggelig butikker og indkøbsmuligheder – alt hvad du har behov for i en storby.

Vi anbefaler disse seværdigheder:

 

Akureyrarkirkja

Akureyrarkirkja blev bygget færdig i 1940 og tegnet af Islands mest berømte arkitekt, Guðjón Samúelsson, designeren af Islands mest berømte kirke, Hallgrímskirkja i Reykjavík.

Den lutherske kirke ligger godt placeret i byen med mange trappetrin og er nok en af de mest fotogene fotograferingspladser i Island.

Der er mange idrætsøvere i Island, som har fået træningspas ved at løbe op og ned af kirketrapperne.

Der har også været rygter om, at kirkevinduerne i Akureyrarkirke var blevet sent under 2. verdenskrig fra Coventry-katedralen i England til opbevaring, men det er stadig uklart, hvorfor de aldrig blev leveret tilbage?

Kirken har ofte åben for besøg, og alle er velkommen til at deltage i messe om søndagen.

 

Botaniske have Akureyri

Haven blev grundlagt i 1910 af kvinder fra Akureyri. Den blev officielt åbnet i 1912 og dermed den første officielle park i Island.

Meningen var at skabe et sted for fred og afslapning men også til videnskabelig forskning. Dette var et projekt, som skulle bevise at blomster, træer og en række buske var i stand til at vokse i nærheden af polarcirklen. Det vil sige at Verdens nordligste botaniske have ligger i Akureyri!  I botanisk have Akueyri er der ca. 430 oprindelige islandske plantearter, der trives som et resultat af projektet.

 

Julebyen Akureyri

Det er altid en god julestemning i julebyen Akureyri, som er åben hele året rundt! Julebyen ligger kun 10 min udenfor byen mod lufthavnen og er et besøg værd. Her kan du købe alle mulige juledimser og få gode ideer til jul i julegavebutikken.

 

Hof kultur- og konferencecenter

Hof kultur- og konferencecenter er vært for mange af de store og små begivenheder året rundt i Akureyri. Herudover fungerer det som det lokale turistkontor, som også er vært for hyppige koncerter.

 

Museer

Der ligger en masse af spændende museer i Akureyri, kunstmuseer, museer med særlig interesse og historiske museer – Akureyri har det hele!

Akureyri Kunstmuseum

Centrum for Visuel Kunst, Akureyri kunstmuseum er et progressivt lokalt kunstmuseum med friske spændende udstillinger. Dette museum ligger langs Kaupvangsstræti og er åbent hele året rundt.

Islands industrielle museum

Det islandske industrimuseum er et relativt lille, familievenligt museum med udstillinger dedikeret til Islands tidligere industrielle produktion. Viser spænding fra trykpresser til symaskiner.

Islands luftfartsmuseum

I en hangar lige ved lufthavnen finder du, hvad der måske er et af Islands bedste museer, det islandske luftfartsmuseum. Her kan du lære alt om den Islandske flyvehistorie.

Du kan komme fra Reykjavik til Akureyri via ringvejen. Der er ca. 388 km fra Reykjavik til Akureyri og det tager ca. 5 timer at køre. Det er også muligt at flyve indenrigs til Akureyri fra Reykjavik lufthavn.