Goðafoss

Goðafoss

Goðafoss er 12 m højt vandfald og har en bredde på ca. 30 m. Det smukke vandfaldet ligger i floden Skjálfandafljót i den nordlige del af Island, og er det fjerde største flod i landet.

Hvad er årsagen til navnet Goðafoss som betyder “gudernes vandfald”.

I 874 når Island blev bosat kom de norske vikinger fra Norge. I den tid troede vikingerne på den gamle nordiske religion Asatro og på guderne Thor, Odin, Loki og Freyja.

I omkring 930 når det første alting i verden blev oprettet på Thingvellir begyndte der at komme pres om konvertering til den kristne tro fra Europa ellers ville Norge invadere Island. I år 1000 blev sagen drøftet på tingstedet og daværende lovmand Ásatrú-præsten (eller goði) Þorgeir Ljósvetningagoði skulle tage en beslutning. Det siges at han brugte dag og nat til at tage den rigtige beslutning ved at bede sine gamle guder om hjælp. Til sidst dukkede han op og annoncerede at den kristne tro var nu den officielle religion i Island men hedninger kunne praktisere privat. For at symbolisere sin beslutning tog han tilbage til sit hjem i nordlige Island og kastede idoler fra de gamle guder i det smukke vandfald. Fra den dag har Godafoss blevet kendt som “gudernes vandfald”.