De foranderlige, strålende mønstre af lys, der snurrer og drejer hvileløst i himlen over dit hovede på en kold aften i de nordlige højder er på Latin kaldet aurora borealis. Nordlys, som fænomenet er bedre kendt som, viser sig højt oppe (100-200 km) over jordoverfladen, hvor atmosfæren er ekstremt tynd.
Men hvad er det egentlig der skaber dette spektakulære fænomen? Svaret kan bl.a. forklares ved elektricitet, hvilket fører os tilbage til ideen om solens kræfter. Små partikler, protoner og elektroner, skabt af elektroniske storme på solen (også kaldet solvind), bliver fanget i Jordens magnetfelt, hvor de begynder at sno sig frem og tilbage langs de magnetiske linjer af kraft – altså partiklerne cirkulerer rundt om den magnetiske pol. Mange partikler forbliver i denne endeløse magnetiske fælde, men der er nogle der undslipper og dermed havner i Jordens atmosfære. Her rammer de molekyler i atmosfæren, hvilket får dem til at stråle og dermed skabes de såkaldte Auroras.
Hvid er oftest den mest dominerende nuance i strålerne fra Nordlyset, men nogle gange opstår der en væsentlig farvevariation, fordi trykniveauet og kompositionen i atmosfæren varierer ved forskellige højder. For eksempel, ved ekstremt høje højder, hvor trykniveauet er lavt, kan der opstå et rødlig skær produceret af oxygen-molekyler der er påvirket af de små partikler fra solvinden. Sammenlignet med lavere højder, hvor trykniveauet er højt, vil oxygen-molekylerne formentlig have et mere grønligt skær – andre gange kan der også opstå en rødlig nedre grænse, som bliver skabt af partikler der kolliderer med nitrogen-molekyler i nærheden.
Fænomenet kan nemt forklares af nutidens videnskab, men hvad vores forfædre må have tænkt, når de har set den klart-lysende vinterhimmel, er en anden sag. Den videnskabelige forklaring skal naturligvis ikke ødelægge den påskønnelse der opstår, når man ser det smukke Nordlys. De er i sandhed et imponerende syn, hvad end de er opstået af.