Dimmuborgir

Dimmuborgir

Dimmuborgir ved Myvatn blev dannet i et vulkan udbrud for ca. 2300 år siden. Da lavaen løb langsomt over området, passerede den over søen Myvatn og fik søen til at koge og lavaen til at eksplodere. Dette gjorde det også lettere for lavaen at afkøle og størkne hurtigere som gjorde at der blev dannet disse fantastiske huler og lavaskulpturer i landskabet. Dette har gjort at det er mange som har sammenlignet Dimmuborgir med en middelalderborg pga. de mange huler, tårne, mørket og dets unikke lavalandskab.

De 13 islandske julemænd

I islandsk kultur er historier om trolde en del af opdragelsen og er lavahuler angiveligt hjemsted for nationens brutale og svage trolde. De mest berømte folkefortællinger er historien om Gryla og Leppaludi som havde tretten sønner, der boede i Dimmuborgir. Alle børn frygtede Gryla og Leppaludi som kunne finde på at spise børn hvis de ikke opførte sig godt men hendes 13 sønner er berømte for at være de islandske julemænd. De er sjove og laver masse af ballade. Børnene elsker dem og glæder sig rigtig meget til de kommer til byen. Julemændene ankommer til byen 13 dage før jul en efter en og den sidste tager hjem 13 dage efter jul. Derfor er julen og julefreden i Island altid med meget søde børn. Når julemændene ankommer til byen samles alle børnene i byen til julefest hvor de danser og synger omkring juletræet samt venter på at julemanden kommer og giver gaver. Alle børn har deres sko eller julesok ud i vinduet fordi at hvis de har opført sig ordentligt får de slik eller penge i skoen men hvis de har været uartige får de en kartoffel i skoen. Julemændene er også en slags drillenisser og har deres navne efter deres drillerier. Den ene hedder “Skyr slikker” som spiser alt skyr i huset. Den anden hedder “Dør smækker” fordi han smækker altid med dørene osv.

En scene fra den berømte Tv serie der blev vist på HBO “Game og Thrones”  er bland andet blevet opdaget i Dimmuborgir, hvor Mance Raider holdt sin vilde hær. Dette har gjort at mange fans af serien har besøgt Dimmuborgir til at opleve stemningen. Ligeledes er det populære norske black metal band Dimmu Borgir også opkaldt efter området.