Gullfoss

Gullfoss

Gullfoss er Islands mest kendte vandfald og en af verdens vidundere, som kan opleves i Island på Den Gyldne Cirkel.
Vandfaldet består af 2 vandfald, som strømmer 32 meter ned i dens smalle kløft. Det ene på 12  og det andet på 20 m. Vandet måler en dybde på 70 meter og en længde på 2,5 kilometer. Vandstrømmen ved Gullfoss rummer i gennemsnit 109 kubikmeter per sekund. Ved kraftige oversvømmelser er vandstrømmen blevet målt til at være 20 gange mere end det gennemsnitlige.

Ved flere anledninger har folk forsøgt at udnytte det hydroelektriske potentiale ved vandfaldet. For eksempel, faldt vandfaldet i hænderne på en udenlandsk forretningsmand i 1907, der planlagde at udnytte det til produktion af elektricitet, som dermed ville medføre et gebyr for at få lov til at se vandfaldet.

Jeg sælger ikke min ven!!

Dette mødte stor modstand fra bl.a. datteren af en lokal landmand, Sigríður Tómasdóttir, hvis familie havde ejet vandfaldet tidligere. Hun startede en retssag mod bebyggelsen af kraftværket, hvor hun flere gange var nødt til at gå 100 km ind til Reykjavik for at deltage i retssagen. Hun truede endda med at kaste sig selv i vandfaldet, hvis aftalen blev vedtaget. Dette blev forhindret i 1929, da den islandske regering greb ind og købte vandfaldet, og dermed gjorde Gullfoss statsejet. I dag kan en statue af Sigríður ses tæt ved vandfaldet, som er skabt som en hyldest for hendes sejr. En interessant detalje til historien er også, at advokaten som hjalp Sigríður var Sveinn Björnsson, som senere skulle blive Islands første præsident i 1944.