Geysir

Geysir

Geysir er verdens ældste og Islands største, udspringende varme kilde. Den har lagt navn til ordet “gejser”, som alle udspringende varme kilder bliver kaldt verden over. Geysir er en af seværdighederne på turen i Den Gyldne Cirkel.

Historiske kilder siger, at Geysir startede med at udbryde i det 13. århundrede som følge af et stort jordskælv ledsaget af et ødelæggende vulkanudbrud for bjerget Hekla. Siden da har Geysir gået gennem perioder med enten stor aktivitet eller mere stille perioder. Det sidste århundrede har været præget af mere stille aktivitet. For at få Geysirs aktivitet til at stige igen, skal et nyt jordskælv til (et eller to jordskælv kan forventes hvert århundrede). Dog har man også forsøgt at påvirke aktiviteten ved menneskelig involvering bl.a. ved at sænke vandniveauet for at tilskynde Geysir til at gå i udbrud, hvilket lykkedes nogle få gange.

Når Geysir har stor aktivitet, så er det muligt at opleve et spektakulært sprøjt med varmt vand og damp, som kan nå en højde på 60-80 meter. Dens åbning er 18 meter bred, og dens kammer er 20 meter dybt.

Grunden til at Geysir har “sovet” de sidste par årtier er ikke kendt. Nogle tror, at ophobningen af sten og ukendte objekter smidt af tusindvis af turister over tid har medført til gejserens dvaletilstand. Trods den mulige sandhed i denne påstand, så er det blevet fastslået, at dette ikke udelukkende er grunden til gejserens inaktivitet. Den berømte gejser “Old Faithful” i nationalparken Yellowstone plejede at gå i udbrud ca. hvert 66. minut, hvor den i nyere tid er blevet mindre pålidelig på dette punkt, og dermed kan det antages, at en dvaletilstand måske bare er en naturlig del af en gejsers livscyklus.

Til trods for at Geysir er inaktiv, så kan området omkring siges at være geotermisk aktivt med mange små varme kilder. Gejseren Strokkur tiltrækker især med sine udbrud hvert 10. minut og dets hvide søjle af kogende vand, som kan nå højder op til 20-30 meter.

Der er mange andre varme kilder i området inklusiv lille Geysir som har haft udbrud under og efter jordskælv. Konungshver, som betyder “kongens varme kilde” er opkaldt efter den danske konge Christian 9., som besøgte området i 1874. Her imponerede islændinge kongen ved at koge æg i kilden.

Hele området kan blive beskrevet som en geotermisk park på toppen af en enorm, kogende “kedel”. Man kan bl.a. opleve spyende, svovlholdige mudderhuller, kolde og varme kilder, samt planter uden hverken rødder, stilke og blade.
Geysir er lokaliseret i Haukadalur, som har en lang og interessant historie, der går tilbage til Saga-tiden. Her er nogle små facts fra området:


  • Den magtfulde familie af Haukdælir havde deres hjem i Haukadalur. Gissur den Hvide, som byggede den første kirke i Skálholt, var stamfader til denne familie.
  • De første biskopper i Island kom netop fra dette område, og den første akademiske skole opstod også i Haukadalur i det 11. århundrede. Denne blev oprettet af Teitur Ísleifsson, som var søn af den første biskop i Island.
  • Ari den Lærte, kendt som forfatter til bøgerne Íslendingabók (Islændinges bog) og Landnámabók, voksede også op i Haukadalur og blev undervist i den famøse skole. Området er kendt som et af de tre vigtige sæder for lærdom i det 11. og 12. århundrede.